Distonia este o tulburare de mișcare  caracterizată  prin contracții musculare involuntare susținute sau intermitente, care cauzează frecvent răsuciri incontrolabile sau posturi și poziții anormale, adesea repetitive, durerose si asociate uneori cu tremor.  

Distonia poate afecta unul sau mai mulți mușchi din orice zonă/mai multe zone ale corpului, inclusiv față, maxilar, gât, pleoape, corzi vocale, brațe, mâini, trunchi, picioare. 

Clasificarea distoniei în funcție de regiunile corpului implicate 

Distonia focală, afectează o singură regiune a corpului. Exemple tipice sunt afectarea : 

  • gâtului( distonie cervicală). Caracterizează prin contracții musculare involuntare  la nivelul gâtului care provoacă mișcări și posturi anormale ale gâtului și capului: torticolis (răsucirea capului și  gâtului), anterocolis (flexia capului), retrocolis (extensia capului) sau laterocolis (înclinarea capului). 
  • pleoapelor( blefarospasm)- clipire involuntară și rapidă pe care nu o poți opri 
  • gurii (distonie oromandibulară)- spasme ale maxilarului, buzelor și mușchilor limbii, provocând probleme cu vorbirea și înghițirea. 
  • laringe(disfonia spasmodică aductoare).Vocea este sacadată,încordată și uneori tremurată.  
  • brațului ( crampa scriitorului sau muzicianului).Contracțiile musculare involuntare  interferează selectiv cu scrisul sau cântatul la un instrument muzical. 
  • piciorului ( distonia piciorului)- poziție anormală a degetelor de la picioare , inversie platara, tragerea piciorului după mers sau alergat pentru o perioadă de timp.Acest tip de distonie  este întalnit în faza de debut a bolii Parkinson .  

Distonia segmentară  afectează  două sau mai multe părți adiacente ale corpului. De exemplu: axial (trunchi și gât),  cranian (cap și gât), brahial (unul sau ambele brațe , gât și/sau trunchi ) 

Hemidistonia –afectează membrele de aceeași parte  

Distonia generalizată,  afectează mai multe segmente ale corpului, de obicei trunchiul și două alte segmente.  

Distonie multifocală – afectează două sau mai multe regiuni  dar care nu sunt apropiate (de exemplu: gât și picior)  

Distona poate implica alterarea mai multor regiuni ale creierului sau comunicarea dintre ele. În funcție de etiologie poate fi  calsificată în 

Distonie primară are o cauză ereditară( moștenită)  sau idiopatică(fără cauză cunoscută) Se cunosc mai mult de 30  de gene ce  determina distonie, iar manifestarile clinice și tratamentul  variază în funcție de gena implicată . 

Distonia secundară este întalnită în diverse boli, precum: boala Wilson, Huntington sau Hallervorden-Spatz, dar poate să  fie dobândită în timpul vieții în urma unor leziuni cerebrale perinatale, infecții, traumatisme, leziuni sau tumori cerebrale, expunerii la toxine(methanol, mangan, monoxid de carbon), electrocutare sau consum de anumite medicamente psihiatrice.  

 

Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic. 

Medicii Neuristica, specializați în tulburări de mișcare, sunt aici ca să vă ajute.

PROGRAMEAZĂ-TE

DE CE NEURISTICA

Specializați în Tulburări de Mișcare și Tulburări Cognitive

Boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică. Indiferent cât de serioasă, complexă sau rară e situația dumneavoastră, avem experiența să o abordăm. Suntem supraspecializați în centre de renume pentru medicina mondială.

Consultație Minuțioasă

Ne concentrăm pe detalii. Nu lăsăm nimic la voia întamplării. De multe ori, micile detalii fac diferența între un diagnostic și altul. Analizăm cu atenție fiecare informație disponibilă pentru a oferi opinia corectă.

Monitorizare Continuă

Am dezvoltat soluții proprii prin care urmărim pacienții săptămânal. Astfel suntem la curent cu evoluția bolii și în cazuri critice putem interveni.

60 de Minute cu Medicul

Evaluăm detaliat și fără grabă fiecare situație pentru a vă oferi cele mai bune șanse să vă întoarceți la viata dumneavoastră.

Educăm pentru Prevenție

Pregătim personalul din comunitățile pacienților noștri pentru a crește expertiza medicală locală. Astfel reducem nevoia pacienților de a se deplasa în centre specializate în fazele incipiente de boală

Sănătatea e Profesia Noastră

Suntem o echipă multidisciplinară de profesioniști medicali, centrată pe nevoile pacientului. Avem o o abordare colaborativă, consultativă pentru a trata personalizat nevoile pacientului.  Asta știm să facem. Am ales să fim medici pentru că ne simțim bine să ajutăm oameni.

CE SPUN PACIENȚII