Viata de cuplu poate fi afectată de Boala Parkinson
Cauzele tulburarilor sexuale la persoanele cu boală Parkinson
Când ar trebui să îi povestiți medicului despre disfuncția sexuală?
Viata de cuplul este afectată de disfuncțiile sexuale. Acestea afectează aproximativ 43% dintre femei și 31% dintre bărbați la un moment dat în timpul vieții. Dacă problemele dumneavostră sunt considerabile, vă provocă stres și vă afecteză relațiile interpersonale și calitatea vieții, nu este nimic de care ar trebui să vă simtiti rusinați sau jenați. Discuția deschisă și sinceră cu partenerul și medicul dumnevostră (neurolog, urolog sau ginecolog) vă poate ajuta să ajungeți la rădăcina problemei. Sunt disponibile terapii pentru cauzele fizice și psihologice ale disfuncției sexuale. Tulburările sexuale sunt simptomele nonmotorii în boala Parkinson frecvent subrecunoscute si tratate inadecvat, determinând afectarea importantă a calități în viata de cuplu.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sănătatea sexuală este un aspect fundamental al vieții, indiferent de prezența disfuncției sexuale, iar fiecare individ are dreptul de a-și conduce relațiile și de a avea control personal asupra comportamentului sexual și reproductiv cu informare și tratament adecvat. Disfuncția sexuală primară rezultă din leziuni neurologice care afectează direct căile neuronale care deservesc funcția sexuală. Dereglarea circuitelor dopamainergice în boala Parkinson pot afecta funcționalitatea sexuală normală, cu efecte negative, de lungă durată în viata de cuplu.
Cauzele tulburarilor sexuale la persoanele cu boală Parkinson
- căile dopaminergice centrale joacă un rol important în funcţia sexuală, crescând sau scăzând libidoul şi activitatea erectilă, iar medicamente precum levodopa şi agoniştii dopaminergici, luate in dozele corespunzatoare pot ameliora sau remedia aceste probleme date de pierderea neurotransmiţătorului dopamină.
- scăderea nivelului de testosteron la barbați odată cu înaintarea în varstă poate provoca apatie, oboseală, modificări ale dispoziției , precum și pierderea libidoului.
- hormonii estogenii au un rol protectiv asupra femeilor deoarece acționează ca un neuroprotector în regiunea nigrostriatală a creierului evitând pierderea neuronilor dopaminergici, dar acest rol scade odată cu instalarea menopauzei.
- alți factori care pot explica reducerea comportamentului sexual în boala Parkinson sunt stilul de viață – consumul de alcool și fumatul, sedentarismul și bolile asociate – diabetul zaharat, hipertensiune arterială,obezitatea , axietatea, depresia, tulburarile cognitive.
- atractivitate redusă din partenerilor datorită rigidității, a tremorului, diskineziilor, tulburărilor de somn sau comportament.
Ce au aratat studiile
Analiza diferentelor grupuri de pacienții cu boală Parkinson a arătat că pacienții cu disfuncție sexuală au fost semnificativ mai în vârstă, au avut scoruri UPDRS mari și au avut depresie.
Manifestări la bărbați (procent din eșantionul de studiu):
- scăderea libidoului și lipsa dorinței de activitate sexuală la bărbații cu boală Parkinson este între 27% și 83%, în timp ce scăderea erecției și incapacitatea de a obține sau menține o erecție suficientă pentru actul sexual este între 42,6% și 79%.
- scăderea timpului de latență pentru ejaculare (40,6%)
- scăderea sau absența ejaculării normale (79%)
- scăderea orgasmului și incapacitatea de a ajunge la orgasm (87%)
Manifestări la femei (procent din eșantionul de studiu):
- tulburare de excitare sexuală, incapacitatea de a obține sau menține o lubrifiere genitală adecvată (27,9%)
- scadere interesului pentru sex (26,2%)
- tulburare orgasmică (26,2%)
- Dispareunie-apariția unor dureri permanente sau intermitente in timpul actului sexual (18,0%)
- tulburare de aversiune sexuală-respingere sexuală persistentă (4,9%)
Comportamentul sexual compulsiv în boala Parkinson este mai mare la bărbați (5,2%) decât la femei (0,5%.).
Este disfuncția sexuală o afecțiune permanentă? Cum îmbunătățim viata de cuplu?
Comunicarea deschisă cu partenerul și medicul dumneavoastră, este cheia problemei.
- Măsurile preventive pentru disfuncțiile sexuale ar trebui instituite din timp, evitând suferințele și izolarea socială.
- Disfuncțiile sexuale din boala Parkinson nu trebuie reduse la tăcere și trecute nevăzute, ci trebuie să facă parte din planul de tratament al fiecarui pacient.
- Levodopa este standardul de aur în terapia bolii Parkinson prezentând îmbunătățiri la 80% dintre pacienți. Este esențial ca acestă medicație să fie urmată conform prescrierii medicului neurolog deoarece consumul neadecvat de levodopa, poate duce la comportament sexual compulsiv în 2,7%-4 % din cazuri.
- Agonistul dopaminergic contribuie la imbunătățirea simptomelor, dar dacă nu este administrată doza corespunzatoare poate determina tulburare sexuală de comportament in până la 7.4% din cazuri.
- Datorită complexității bolii, adesea pacientul cu boală Parkinson necesită abordare multidisciplinară:urolog cu competență în sexologie sau neurourologie, ginecolog, psihiatru, psiholog, recuperare medicala , kinetoteraput, logoped,etc
- Îmbunătățirea relației cu partenerul, comunicarea clară și deschisă, indiferent de cauza disfuncției sexuale.
- Terapia cognitiv-comportamentală, mindfulness-ul sau o combinație a celor două pot ajuta, de asemenea, la fel ca și alte forme de psihoterapie.
Prevenție
Una dintre cele mai frecvente întrebări a persoanelor care au disfuncție sexuală, este cum pot preveni acest aspect. Deși nu există o singură modalitate de a preveni disfuncția sexuală, vă puteți reduce riscul prin:
- dietă echilibrată și menținerea unei greutăți corporale în limite normale
- practicarea de activităti fizice și de exerciții regulate
- evitarea consumului de alcool,droguri și a fumatului
- discuția cu un psiholog și/sau pihiatru dacă aveți dificultăți de a comunica cu partenerul
- efectuare unui set minim de analize de sânge uzuale anual, inclusiv markeri pentru prostate (PSA, free PSA) sau markeri hormonali
- efectuarea consultului gincologic anual
- tratarea infecțiilor urinare
Când ar trebui să îi povestiți medicului despre disfuncția sexuală ?
Multe persoane se confruntă cu probleme sexuale ocazionale, însa dacă aveți boală Parkinson aceste probleme pot face parte din tabloul bolii și medicul dumneavoastră vă poate ajuta să le rezolvați.
Dacă aveti oricare dintre simptomele de mai sus, discutați cu medicul neurolog încă de la prima vizită.
Medicii Neuristica, specializați în tulburări de mișcare și tulburări cognitive, sunt aici să vă ajute!
Leave a reply
Leave a reply