10% dintre adulți suferă de deficiențe de vorbire și limbaj
Cauzele tulburărilor de comunicare
Simptomele afaziei primare progresive
Tulburări de comunicare
O tulburare de comunicare este o tulburare de vorbire sau de limbaj. Vorbirea și limbajul sunt diferite. O persoană poate avea probleme cu una sau cu ambele. Unele probleme încep în copilărie, altele apar pe parcursul vieții după un traumatism sau în contextul unei boli. Prevalența tuturor tulburărilor de comunicare este de aproximativ 3%-5% în rândul copiilor și de aproximativ 10 % la adulți. Află despre diferență în acest articol.
Vorbirea este modul în care spunem sunetele și cuvinte. Discursul include articularea cuvintelor, tonalitatea vocii și fluenţa (ritmul). Limbajul se referă la un întreg sistem de cuvinte și simboluri (care sunt scrise, vorbite sau exprimate prin gesturi și limbajul corpului) pe care le utilizam și la modul în care le folosim pentru a împărtăși idei și a obține ceea ce ne dorim. Tulburarea de vorbire include disartria, balbismul, apraxia și afectarea vocii, pe când tulburarea de limbaj include afazia.
Apraxia vorbirii rezultă din afectarea zonelor cerebrale implicate în planificarea succesiunii de mișcări cu rol în producerea vorbirii. Creierul știe ce vrea să spună, dar nu poate planifica și ordona în mod corespunzător mișcările sonore de vorbire necesare.
Disartria constă în articularea defectuoasă a cuvintelor și este cauzată de afectarea nervilor sau a unor părți ale creierului care controlează mișcările vorbirii. Mișcările gurii, feței și gâtului pot fi lente sau necoordonate și pot duce la un discurs greu de înțeles.
Persoanele cu o tulburare de limbaj pot avea dificultăți în a înțelege ceea ce spune cineva( tulburare de limbaj receptiv) sau dificultăți în împărtășirea gândurilor, sentimentelor sau ideilor, tulburare de repetiție și un vocabular mai sărac decât era de așteptat pentru vârstă (tulburare de limbaj expresiv). În afazia expresivă (Broca) leziunea este în emisferul dominant( ex: emisferul stâng la persoanele dreptace), iar în afazia receptivă (Wernicke) în emisferul nondominant .
Afazia cauzează probleme în legătură cu oricare sau cu toate din următoarele: vorbire, ascultare, citire și scriere.
Cauzele tulburărilor de comunicare
Cauzele posibile ale tulburărilor de comunicare sunt variate, amintim următoarele:
- Expunerea la toxine și substanțe în timpul vieții intrauterine
- Consumul anumitor medicamente sau droguri
- Intoxicația cu alcool
- Leziuni ale corzilor vocale
- Accident vascular cerebral
- Boli neurodegenerative: demență, boala Parkinson , paralizie supranucleară progresivă , atrofie multisistemică, degenerescență corticobazală , scleroză lateral amiotrofică (SLA) , boala Huntington, boala Wilson , etc
- Traumatisme cerebrale
- Tumori
- Scleroză multiplă
- Miastenia gravis
- Anumite boli metabolice
- Boala Lyme
- Episoade tranzitorii de afazie pot să apară în migrenă, accident ischemic cerebral tranzitoriu (AIT) sau convulsii
- Afazia primar progresivă
Afazia primar progresivă
Afazia primar progresivă este un tip de demență frontotemporală, ce rezultă din degenerarea lobilor frontali sau temporali ai creierului, care includ țesutul cerebral implicat în vorbire și limbaj.
Persoanele care au afazie primar progresivă au o afectare precoce, insidioasă și progresivă a limbajului, prezentând dificultăți în a-și exprima gândurile, în a înțelege sau a-și găsi cuvintele. În anumite forme de boală asociază tulburare de comportament și de personalitate cu scăderea empatiei și a capacității de întelegere.
Afazia primar progresivă apare între 50 și 70 de ani, dar este observată cel mai adesea la pacienți în jurul vârstei de 60 de ani. Boala progresează lent, astfel încât activitățile vieții de zi cu zi pot fi gestionate timp de câțiva ani după debutul ei, cu excepția celor legate de limbaj.
Simptomele afaziei primare progresive
Afazia primară progresivă semantică
În varianta semantică a afaziei primară progresivă are loc o pierdere a memoriei pentru cuvinte, inițial prezintă anomie, ulterior dificultate de înțelegere a cuvintelor și pierdere progresivă a cunoașterii caracteristicilor obiectelor, chiar si prosopagnozie (pierderea capacității de a recunoaște fizionomiile). Pot să fie prezente dislexia și disgrafia( dificultate la citire și scriere). De obicei nu este afectată fluența verbal sau repetiția, dar pot exista erori sintactice minime.
Apar dificultăți în a denumi un obiect sau culoarea lui atunci când vad imaginea reprezentată a obiectului și, de asemenea, descrierea unui obiect atunci când este dat numele său. Înlocuirea cuvântului care nu îl pot găsi, cu un cuvânt mai simplu sau pot introduce elemente de umplere precum „știți ce vreau să spun”.
Afazia primară progresivă nonfluentă
Caracteristica care distinge varianta nonfluentă de alte forme de afazie primară progresivă este dificultatea în articularea cuvintelor care se asociază dificultații în gasirea cuvintelor. Discursul este caracterizat prin vorbire lentă și cu efort, erori gramaticale, fraze și propoziții scurte, dificultăți de pronunțare a cuvintelor, apraxia vorbirii. Simptomatologia este asemanatoare unui pacient cu afazie expresivă.
Ordinea cuvintelor poate fi anormală, anumite cuvintele pot fi omise, mai ales în scris sau e-mailuri. Cuvintele pot fi pronunțate greșit sau folosite în sens invers( de exemplu: „nu” pentru „da”). Înțelegerea propoziției poate avea de suferit dacă aceasta este lungă și complexă din punct de vedere gramatical.
Afazia primară progresivă logopenică
În varianta logopenică vorbirea este lentă și ezitantă, cu pauze de căutare a cuvintelor, dificultăți în găsirea cuvintelor și de denumire, repetari frecvenent greșite ale propozițiilor sau frazelor. Nu există dificultate de înțelegere sau probleme gramaticale. Varianta logopenică este de obicei asociată cu patologia Alzheimer.
Pentru orice tulburare de limbaj sau vorbire este recomandat să vă adresați unui medic neurolog în cel mai scurt timp posibil pentru o diagnosticare corectă. Neurologul împreună cu logopedul vă vor ajuta să corectați problemele de limbaj sau vorbire.
Dacă aveți oricare dintre simptomele de mai sus apelați la un medic !
Specialiști Neuristica specializați în tulburări de mișcare sunt aici să vă ajute!
#tulburaredevorbire #disartrie #deficientedelimbaj #afazie #neuristica #medicinaminutioasa
Leave a reply
Leave a reply