Dieta neuroprotectoare ajută

Neuroprotectia se refera la mecanismele folosite pentru a proteja creierul impotriva diverselor leziuni nervoase si a degenerarii, precum si pentru a proteja sistemul nervos central.

Nutritia poate fi un instrument puternic pentru a promova neuroprotectia in organism. Unul dintre cele mai importante grupe de nutrienti neuroptrotectoare sunt acizii grasi.

Acizii grasi, in special acizii Omega-3 joaca un rol structural in creier si sunt cheie pentru activitatea neuronala si sanatatea generala, iar pe de alta parte stimuleaza functia imunicata si regleaza raspunsurile inflamatorii.

Acestia se gasesc in surse precum: peste, migdale, alune, nuci si legume. Un studia a costatat ca migdalele, alunele si nucile sunt recomandate pentru activitatea de protectie a creierului, precum si pentru prevenirea atrofiei creierului la pacientii cu boala Alzheimer.

Studiile au aratat ca o dieta mediteraneeana este neuroprotectoare. Cercetarile indica faptul ca respectarea unei diete mediteraneene poate fi benefica pentru protejarea impotriva bolilor creierului si pentru scaderea frecventei declinului cognitiv.

Nutritia este un factor crucial in prevalenta si incidenta ridicata a tulburarilor mentale neurodegenerative. Bolile neurodegenerative, incluzand dementa Alzheimer, dementa cu corpi Lewy si vasculara, boala Parkinson, se caracterizeaza patologic prin acumularea anormala a proteinelor la nivelul sistemului nervos central, neuroinflamatie crescuta si modificari ale functiilor metabolice ale sistemului nervos central si periferic.

Manifestarile clinice ale acestor afectiuni, cum ar fi depresia si dementa, afecteaza o populatie in crestere la nivel mondial si reprezinta o povara semnificativa de asistenta medicala, sociala si de politica publica.

S-a demonstrat ca strategiile bazate pe suplimente alimentare sunt eficiente la persoanele cu depresie si la cei cu MCI, in timp ce la pacientii aflati in stadii avansate de boli neurodegenerative rezultatele obtinute au fost mai slabe.

Cand se abordeaza prevenirea si tratamentul afectiunilor dependende de neuroinflamatie prin suplimentarea dietei, dincolo de identificarea nutrientilor ncesari, este necesara o evaluare de catre un specialist in nutritie cu arie de interes bolile neurodegenerative, petnru a face o recomandare individualizata tinand cont de stilul de viata, comorbiditati si genetica.

Leave a reply