Sindromul picioarelor neliniştite este o tulburare de mișcare manifestată prin disconfort și mișcari necontrolate ale picioarelor, ce apare în repaus în special seara, de obicei la 20- 60 de minute după ce stați întins în pat, creând senzația imperioasă de a vă mișca picioarele pentru ameliorarea simptomelor. Simptomele pot apărea și în timpul zilei, în special în perioadele de inactivitate.

Cauzele sindromului picioarelor neliniștite

Sindromul picioarelor neliniştite este una dintre cele mai frecvente tulburări de mișcare.

Sindromul picioarelor neliniștite are intr-o proportie de 40-60% o cauză genetică, de obicei autosomal dominantă.

Studiile descriu o prevalență de 5-15% în rândul adulților, dintre care 2,7% au prezentat simptome de suferință moderată sau severă.

Debutul poate fi la orice vârstă, aproximativ o treime din cazuri debutând înainte de vârsta

de 20 de ani, dar incidența crește odată cu înaintarea în vârstă,boala fiind mai frecvent întalnită la femei. La copii și adolescenți, sindromul poate fi uneori diagnosticat greșit ca „dureri de creștere” sau tulburare de deficit de atenție.

Cauzele apaiției sunt variate, dintre acestea amintim:

  • deficitul de fier
  • fumatul, consumul de alcool sau anumite medicamente
  • Un studiu publicat în anul 2020 la femeile însărcinate a evidențiat o rată de prevalență a sindromului picioarelor neliniștite de 21%, fiind mai frecvent întâlnit la femeile expuse la evenimente de viață stresante sau cu antecedente psihiatrice.
  • leziunea nervilor de la picioare în diverse boli (de exemplu: diabet zaharat, slecroză laterală amiotrofică sau amiloidoză).

Rezultatele unui studiu publicat în revista The Lancet în anul 2022, indică faptul că aproximativ 25% dintre persoanele cu diabet zaharat au prezentat semne ale sindromului picioarelor neliniștite, iar persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta acest sindrom în comparație cu persoanele fără diabet.

  • boala Parkinson. 15-25% din pacienții diagnosticați cu boală Parkinson pot dezvolta pe parcursul evoluției bolii, sindromul picioarelor neliniștite.
  • scleroză multiplă. Prevalența sindromului picioarelor neliniștite în rândul pacienților cu scleroză multiplă este de aproximativ 26%.
  • Prevalența sindromului picioarelor neliniștite la pacienții cu migrenă, conform unui studiu publicat în anul 2021, este semnificativ mai mare decât cea în populația fără cefalee. În plus s-a sesizat că incidența deficienței de vitamina D a crescut la pacienții cu migrene complicate cu acest sindrom.
  • boli reumatologice
  • insuficienţa renală cronică hemodializată
  • leziuni tranzitorii sau permanente ale măduvei spinării (siringomielia,tumori, leziuni demielinizante sau postinfecțioase)

Simptomele sindromului picioarelor neliniştite, pot include:

  • senzație de disconfort resimțit sub formă de furnicături, întepături, arsură, durere, crampe , tensiune sau mâncarime. Simptomatologia apare predominant seara sau noaptea și sunt temporar ameliorate de mișcarea picioarelor , ridicarea din pat și/sau plimbatul.
  • nevoia de a mișca picioarele și orice senzație neplăcută însoțitoare începe sau se agravează în perioadele de odihnă sau inactivitate, cum ar fi când sunteți în poziție culcat sau în șezut( de exemplu: când conduceți mașina sau priviți la televizor).
  • asocierea frecventă cu mișcări involuntare ale picioarelor în timpul somnului, ocazional mișcari ale mâinilor, care se numesc ”mișcări periodice ale membrelor în somn”.

Invaliditatea primară a sindromului picioarelor neliniștite este perioada prelungită de apariție a somnului, cu reducerea duratei totale de somn. Insomnia duce la somolență diurnă, scăderea concentrației, depresie, creșterea morbidității cardiovasculare, toleranță redusă la glucoză și rezistență crescută la insulină, obezitate.

Anumite medicamente pot exacerba simptomatologia sindromului de picioare neliniștite, dintre acestea amintim:

  • medicamente antipsihotice sau antigreață (de exemplu: proclorperazina, clorpromazina sau metoclopramidul).
  • medicamente antidepresive: antidepresive triciclice, inhibitori selectivi ai recaptării serotoninergice și inhibitori ai recaptării serotoninei-norepinefrinei.
  • Medicamente antihistaminice (de exemplu:hidroxizina, sau clorfeniramina).

Tratamentul sindromului picioarelor neliniștite este farmacologic și non farmacologic.

Tratament nonfarmacologic ține de stilul dumneavoastă de viață. În cele ce urmează gasiți câteva sfaturi care să vă ajute pâna consultați un medic specialist în tulburări de mișcare. Acestea sunt:

  • evitarea cofeinei, alcoolului și nicotinei în a doua parte a zilei, de preferat să renunțati la consumul de alcool și la fumat.
  • igienă a somnului
  • întreruperea, atunci când este posibil, a medicamentelor care provoacă sau exacerbeză simptomele.
  • activitate fizică regulată, masajul picioarelor sau o baie fierbinte /rece înainte de culcare.

Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.

Medicii Neuristica, specializați în tulburări de mișcare, sunt aici ca să vă ajute.

PROGRAMEAZĂ-TE

DE CE NEURISTICA

Specializați în Tulburări de Mișcare și Tulburări Cognitive

Boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică. Indiferent cât de serioasă, complexă sau rară e situația dumneavoastră, avem experiența să o abordăm. Suntem supraspecializați în centre de renume pentru medicina mondială.

Consultație Minuțioasă

Ne concentrăm pe detalii. Nu lăsăm nimic la voia întamplării. De multe ori, micile detalii fac diferența între un diagnostic și altul. Analizăm cu atenție fiecare informație disponibilă pentru a oferi opinia corectă.

Monitorizare Continuă

Am dezvoltat soluții proprii prin care urmărim pacienții săptămânal. Astfel suntem la curent cu evoluția bolii și în cazuri critice putem interveni.

60 de Minute cu Medicul

Evaluăm detaliat și fără grabă fiecare situație pentru a vă oferi cele mai bune șanse să vă întoarceți la viata dumneavoastră.

Educăm pentru Prevenție

Pregătim personalul din comunitățile pacienților noștri pentru a crește expertiza medicală locală. Astfel reducem nevoia pacienților de a se deplasa în centre specializate în fazele incipiente de boală

Sănătatea e Profesia Noastră

Suntem o echipă multidisciplinară de profesioniști medicali, centrată pe nevoile pacientului. Avem o o abordare colaborativă, consultativă pentru a trata personalizat nevoile pacientului.  Asta știm să facem. Am ales să fim medici pentru că ne simțim bine să ajutăm oameni.

CE SPUN PACIENȚII