Distonia este o tulburare de mișcare caracterizată prin contracții musculare involuntare susținute sau intermitente, care cauzează frecvent răsuciri incontrolabile sau posturi și poziții anormale, adesea repetitive, durerose si asociate uneori cu tremor.
Distonia poate afecta unul sau mai mulți mușchi din orice zonă/mai multe zone ale corpului, inclusiv față, maxilar, gât, pleoape, corzi vocale, brațe, mâini, trunchi, picioare.
Cauzele distoniei
Distona poate implica alterarea mai multor regiuni ale creierului sau comunicarea dintre ele. În funcție de etiologie poate fi calsificată în:
Distonie primară are o cauză ereditară( moștenită) sau idiopatică(fără cauză cunoscută) Se cunosc mai mult de 30 de gene ce determina distonie, iar manifestarile clinice și tratamentul variază în funcție de gena implicată .
Distonia secundară este întalnită în diverse boli, precum: boala Wilson, Huntington sau Hallervorden-Spatz, dar poate să fie dobândită în timpul vieții în urma unor leziuni cerebrale perinatale, infecții, traumatisme, leziuni sau tumori cerebrale, expunerii la toxine(methanol, mangan, monoxid de carbon), electrocutare sau consum de anumite medicamente psihiatrice.
Simptomele distoniei
Clasificarea distoniei în funcție de regiunile corpului implicate
Distonia focală, afectează o singură regiune a corpului. Exemple tipice sunt afectarea :
- gâtului( distonie cervicală). Caracterizează prin contracții musculare involuntare la nivelul gâtului care provoacă mișcări și posturi anormale ale gâtului și capului: torticolis (răsucirea capului și gâtului), anterocolis (flexia capului), retrocolis (extensia capului) sau laterocolis (înclinarea capului).
- pleoapelor( blefarospasm)- clipire involuntară și rapidă pe care nu o poți opri
- gurii (distonie oromandibulară)- spasme ale maxilarului, buzelor și mușchilor limbii, provocând probleme cu vorbirea și înghițirea.
- laringe(disfonia spasmodică aductoare).Vocea este sacadată,încordată și uneori tremurată.
- brațului ( crampa scriitorului sau muzicianului).Contracțiile musculare involuntare interferează selectiv cu scrisul sau cântatul la un instrument muzical.
- piciorului ( distonia piciorului)- poziție anormală a degetelor de la picioare , inversie platara, tragerea piciorului după mers sau alergat pentru o perioadă de timp.Acest tip de distonie este întalnit în faza de debut a bolii Parkinson .
Distonia segmentară afectează două sau mai multe părți adiacente ale corpului. De exemplu: axial (trunchi și gât), cranian (cap și gât), brahial (unul sau ambele brațe , gât și/sau trunchi )
Hemidistonia –afectează membrele de aceeași parte
Distonia generalizată, afectează mai multe segmente ale corpului, de obicei trunchiul și două alte segmente.
Distonie multifocală – afectează două sau mai multe regiuni dar care nu sunt apropiate (de exemplu: gât și picior)
Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.
Medicii Neuristica, specializați în tulburări de mișcare, sunt aici ca să vă ajute.