Declinul proceselor mentale este o complicație a infecției cu HIV avansate.
Simptomele comune includ declinul gândirii sau funcții „cognitive”, cum ar fi memoria, raționamentul, judecata, concentrarea și rezolvarea problemelor.
Alte simptome comune sunt schimbările de personalitate și comportament, problemele de vorbire și problemele motorii (de mișcare), cum ar fi stângăcia și echilibrul deficitar.
Atunci când aceste simptome sunt suficient de severe pentru a interfera cu activitățile de zi cu zi, poate fi justificat un diagnostic de demență.
Terapia cu antiretrovirale poate preveni sau întârzia apariția complexului de demență SIDA la persoanele cu infecție cu HIV și poate îmbunătăți funcția mentală la persoanele care au deja afecțiunea.

Cauzele demenței asociate HIV

HIV poate afecta creierul prin mai multe mecanisme. Proteinele virale pot deteriora celulele nervoase direct sau prin infectarea celulelor inflamatorii din creier și măduva spinării. HIV poate induce apoi aceste celule să deterioreze și să dezactiveze celulele nervoase. HIV provoacă inflamație generalizată, care poate cauza probleme de memorie, precum și alte procese de îmbătrânire, inclusiv boli de inimă.

Simptomele demenței asociate HIV

Demența asociată HIV poate afecta comportamentul, memoria, gândirea și mișcarea. La început, simptomele sunt subtile și pot fi trecute cu vederea, dar treptat devin mai vizibile. Simptomele variază foarte mult de la o persoană la alta.

Simptomele demenței precoce includ:

  • Productivitate redusă la locul de muncă
  • Concentratie slaba
  • Lentoarea psihică
  • Dificultate de a învăța lucruri noi
  • Schimbări de comportament
  • Scăderea libidoului
  • Uitare
  • Confuzie
  • Dificultate de a găsi cuvinte
  • Apatie (indiferență)
  • Retragerea din hobby-uri sau activități sociale
  • Depresie

Boala inițial subtilă poate evolua la simptome mai severe, cum ar fi:

  • Tulburări de somn
  • Psihoza – Tulburare mentală și comportamentală severă, cu trăsături precum agitație extremă, pierderea contactului cu realitatea, incapacitatea de a răspunde în mod corespunzător la mediul înconjurător, halucinații, iluzii
  • Manie – Neliniște extremă, hiperactivitate, vorbire foarte rapidă, judecată slabă
  • Convulsii

Fără terapie retrovirală, aceste simptome se agravează treptat. Ele pot duce la o stare vegetativă, în care persoana are o conștientizare minimă a mediului înconjurător și este incapabilă de a interacționa.

Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.

Medicii Neuristica, specializați în tulburări de mișcare, sunt aici ca să vă ajute.

PROGRAMEAZĂ-TE

DE CE NEURISTICA

Specializați în Tulburări de Mișcare și Tulburări Cognitive

Boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică. Indiferent cât de serioasă, complexă sau rară e situația dumneavoastră, avem experiența să o abordăm. Suntem supraspecializați în centre de renume pentru medicina mondială.

Consultație Minuțioasă

Ne concentrăm pe detalii. Nu lăsăm nimic la voia întamplării. De multe ori, micile detalii fac diferența între un diagnostic și altul. Analizăm cu atenție fiecare informație disponibilă pentru a oferi opinia corectă.

Monitorizare Continuă

Am dezvoltat soluții proprii prin care urmărim pacienții săptămânal. Astfel suntem la curent cu evoluția bolii și în cazuri critice putem interveni.

60 de Minute cu Medicul

Evaluăm detaliat și fără grabă fiecare situație pentru a vă oferi cele mai bune șanse să vă întoarceți la viata dumneavoastră.

Educăm pentru Prevenție

Pregătim personalul din comunitățile pacienților noștri pentru a crește expertiza medicală locală. Astfel reducem nevoia pacienților de a se deplasa în centre specializate în fazele incipiente de boală

Sănătatea e Profesia Noastră

Suntem o echipă multidisciplinară de profesioniști medicali, centrată pe nevoile pacientului. Avem o o abordare colaborativă, consultativă pentru a trata personalizat nevoile pacientului.  Asta știm să facem. Am ales să fim medici pentru că ne simțim bine să ajutăm oameni.

CE SPUN PACIENȚII