Boala Wilson este o afecțiune genetică rară caracterizată prin excesul de cupru ce se stochează în diferite țesuturi ale corpului, în special în ficat, creier și cornee. Boala începe cu disfuncția hepatică și se poate manifesta începând cu vârsta de șase ani, dar se prezintă de obicei clinic la adolescență sau la începutul anilor douăzeci. Boala este progresivă și, dacă este lăsată netratată, poate provoca boli hepatice, disfuncții ale sistemului nervos central și deces. Diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni dizabilitatea gravă pe termen lung și complicațiile care pun viața în pericol. Tratamentul are ca scop reducerea cantității de cupru care s-a acumulat în organism și menținerea nivelurilor normale de cupru ulterior.
Simptomele bolii Wilson
- Simptome neurologice: tulburare de vorbire, tremor, tulburare de mers și coordonare, distonie, rigiditate musculară sau mișcări involuntare continue și neregulate ale diverselor segmente corporale, risus sardonicus (un spasm involuntar, susținut al mușchilor faciali, care produce un zâmbet atipic), probleme de memorie.
- Simptome psihiatrice: anxietate, depresie, tulburări de comportament și de personalitate, irasicibitate, nervozitate
- Simptome oculare: acumularea de cupru in cornee detrminând inele de culoare galben- maronie in jurul irisului ( Kayser-Fleischer ), icter ocular
- Simptome gastrointestinale: ficat și splina marite în volum( hepatosplenomegalie) , ascita
- Alte simptome și semne: oboseală excesivă, dureri abdominale, icter (colorația galbenă a pielii), dureri articulare cu artrita prematură, , avorturi spontane, impotență, edeme gambiere , sădere în greutate, o tendință de vânătăi și sângerare prelungită, hipersalivație , urină închisă la culoare sau incontinență urinară .
Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.
Medicii Neuristica, specializați în tulburări neurodegenerative, sunt aici ca să vă ajute.