Boala Parkinson este o afecțiune degenerativă a creierului  care afecteză predominant neuronii producători de dopamină. Simptomele încep încet și se agravează în timp. Boala provoacă rigiditate și încetinirea mișcării. Această afecțiune poate avea o gamă largă de efecte asupra simțurilor, capacității de gândire și sănătății mintale.

Prevalența bolii crește odată cu vârsta, boala Parkinson afectând  1% din populația de peste 60 de ani. Din totalul pacienților diagnosticati cu boala Parkinson aproximativ 10%-20% au sub 50 de ani, iar aproximativ jumătate dintre aceștia sunt diagnosticați înainte de 40 de ani. Afecțiunea nu este vindecabilă, dar există multe opțiuni de tratament care tratează simptomatologia și îmbunătățesc calitatea vieții.

Cauzele bolii Parkinson

Cauzele confirmate ale bolii Parkinson sunt cele genetice. Expunerea la pesticide este unul dintre factorii de risc recunoscuți pentru boala Parkinson. Multe afecțiuni asemănătoare bolii Parkinson, pot fi confundate cu aceasta. Ele se numesc parkinsonism.

Simptomele bolii Parkinson

Simptomele motorii ale bolii Parkinson pot include:

 • Tremor în timp ce mușchii sunt în repaus. Acest tremor ritmic al mușchilor chiar și atunci când nu sunt folosiți și se întâmplă în aproximativ 80% din cazurile de boală Parkinson.
 • Mișcări încetinite (bradikinezie). Oamenii care au acest lucru o descriu drept slăbiciune musculară, dar cauza este problema de control muscular și nu  pierderea reală a forței.
  Rigiditate. Rigiditatea musculară poate apărea în orice parte a corpului și poate genera dureri musculare. În timp pot limita repertoriul de mișcări.
 • Poziție instabilă la mers. Mișcările încetinite și rigiditatea generate de boala Parkinson provoacă o poziție cocoșată sau aplecată. Acest lucru apare de obicei pe măsură ce boala se agravează. Persoana cu Parkinson va merge cu pași mai scurti și va mișca mai puțin brațele. Întoarcerea în timpul mersului poate solicita mai mulți pași.
 • Clipitul mai rar decât de obicei. Acesta este, un simptom al controlului redus al mușchilor faciali.
 • Scris de mână înghesuit sau mic. Cunoscut sub numele de micrografie, acest lucru se întâmplă, la fel, din cauza problemelor de control muscular.
 • Salivarea. Apare din cauza pierderii controlului mușchilor faciali.
 • Expresie facială ca o mască. Cunoscută sub numele de hipomimie, aceasta înseamnă că expresiile faciale se schimbă foarte puțin sau deloc.
 • Dificultăți la înghițire (disfagie). Acest lucru se întâmplă cu un control redus al mușchilor gâtului. Crește riscul de probleme precum pneumonia sau sufocarea.
 • Voce slabă (hipofonie). Acest lucru se întâmplă din cauza controlului muscular redus în gât și piept.

Simptomele non-motorii ale Bolii Parkinson includ:

 • Simptome ale sistemului nervos autonom – hipotensiunea ortostatică (tensiune arterială scăzută când te ridici în picioare), constipație, probleme gastrointestinale, incontinență urinară și disfuncții sexuale.
 • Depresie.
 • Tulburări de gândire și de concentrare (demență asociată bolii Parkinson).
 • Pierderea simțului mirosului (anosmie).
 • Probleme de somn, cum ar fi tulburarea de mișcare periodică a membrelor, tulburarea mișcării rapide a ochilor (REM) și sindromul picioarelor neliniştite.

Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.

Medicii Neuristica, specializați în tulburări neurodegenerative, sunt aici ca să vă ajute.

PROGRAMEAZĂ-TE

DE CE NEURISTICA

Specializați în Tulburări de Mișcare și Tulburări Cognitive

Boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică. Indiferent cât de serioasă, complexă sau rară e situația dumneavoastră, avem experiența să o abordăm. Suntem supraspecializați în centre de renume pentru medicina mondială.

Consultație Minuțioasă

Ne concentrăm pe detalii. Nu lăsăm nimic la voia întamplării. De multe ori, micile detalii fac diferența între un diagnostic și altul. Analizăm cu atenție fiecare informație disponibilă pentru a oferi opinia corectă.

Monitorizare Continuă

Am dezvoltat soluții proprii prin care urmărim pacienții săptămânal. Astfel suntem la curent cu evoluția bolii și în cazuri critice putem interveni.

60 de Minute cu Medicul

Evaluăm detaliat și fără grabă fiecare situație pentru a vă oferi cele mai bune șanse să vă întoarceți la viata dumneavoastră.

Educăm pentru Prevenție

Pregătim personalul din comunitățile pacienților noștri pentru a crește expertiza medicală locală. Astfel reducem nevoia pacienților de a se deplasa în centre specializate în fazele incipiente de boală

Sănătatea e Profesia Noastră

Suntem o echipă multidisciplinară de profesioniști medicali, centrată pe nevoile pacientului. Avem o o abordare colaborativă, consultativă pentru a trata personalizat nevoile pacientului.  Asta știm să facem. Am ales să fim medici pentru că ne simțim bine să ajutăm oameni.

CE SPUN PACIENȚII