Disfuncții sexuale la Boala Parkinson

Beneficiile dans-terapiei pentru pacienții cu Boala Parkinson

Psiholog Loredana LARIONESCU

Imaginea de sine la persoanele cu boala Parkinson

Dans in scop terapeutic

Beneficiile dansului la bolnavii de Parkinson

Experimentați pierderi de echilibru, rigiditate, fragmentare a mișcării, blocaje sau dificultăți de a iniția mișcări noi și sunteți deja conștienți că aceste probleme tind să se agraveze cu timpul, deoarece boala Parkinson, cu care ați fost diagnosticat dvs. sau cineva apropiat, are un caracter degenerativ.

Imaginea de sine la persoanele cu boala Parkinson

Dincolo de aceste simptome tipic motorii, și trăirea subiectivă a propriului corp, a imaginii și a eficienței sale, poate fi modificată. Nu de puține ori, persoanele raportează, pe lângă oboseală și durere, și o pierdere a încrederii și o înstrăinare de propriul corp, pe care îl percep ca nefamiliar, ca și cum ar acționa de unul singur. Mai mult, când vine vorba despre riscul crescut de a cădea, mai ales în contexte sociale, apar frecvent frica și rușinea (Docu Axelerad et. al, 2022). Relațiile cu cei apropiați pot fi afectate prin confuzia creată de limitarea exprimării emoțiilor cauzată de modificările involuntare ale expresiei faciale.

Ceea ce este însă mai puțin cunoscut este că există metode nemedicamentoase și non-invazive pentru a încetini evoluția acestor simptome sau chiar a vă îmbunătăți capacitățile motrice, în ciuda bolii. Printre ele se numără dansul, practicat în scop terapeutic.

Dansul în scop terapeutic

Ați dansat poate în trecut, sau poate doar ați cochetat cu gândul de a adopta acest hobby dar v-ați lăsat descurajați de limitările bolii? Studiile clinice recente arată că tocmai diagnosticul dvs. ar trebui să fie cea mai puternică motivație de a începe chiar acum. Iată ce au descoperit cercetătorii: o oră de dans de două ori pe săptămână îmbunătățește statistic semnificativ

  • echilibrul,
  • postura
  • fluiditatea mișcărilor
  • capacitatea de a iniția mișcări și schimba direcții.

Nu mai puțin important, ameliorează simptomele non-motorii ale bolii Parkinson (depresia, apatia, aplatizarea emoțională), contribuind la crearea unui sentiment de bucurie, apartenență la comunitate, stare de bine, precum și la creșterea calității vieții, ca nicio altă formă de exercițiu fizic și ca nicio altă terapie în general.

Beneficiile dansului la bolnavii de Parkinson

La Neuristica, oferim diverse posibilități pentru a vă bucura de beneficiile dansului, fiecare încadrat de instructori și dans-terapeuți cu experiență și bazat pe cercetări științifice solide:

  • individual, în confortul propriei locuințe, față în față sau ca parte a unui grup online
  • individual, la studio, ca parte a unui grup față în față;
  • în cuplu, la studio, prin intermediul tangoului argentinian.

Dansul reprezintă o activitate multifațetată care stimulează deopotrivă sistemul vizual, auditiv și senzorial, oferind ocazii pentru experiența muzicală, socială, dezvoltarea memoriei, învățarea motorie, observația afectivă, exprimarea de sine și interacțiunea cu ceilalți. 

Fie și numai ascultarea muzicii (cu atât mai mult însoțită de mișcare ritmată) stimulează circuitele neuronale care reglează emoțiile, ajutând la eliminarea stresului și la îmbunătățirea interacțiunilor sociale (Boso et. al, 2006). 

Stimulii senzoriali compensează deficitele dopaminergice cauzate de boală, astfel că ritmul muzicii înlocuiește, din exterior, ritmul intern, dat de partea creierului numită corpul striat, care în Parkinson este afectată. În mod remarcabil, semnalele auditive par să ocolească acest corp striat și intră direct în aria motorie suplimentară prin thalamus sau în cortexul premotor prin cerebel (Eahart, 2009). Studiile citate au confirmat încetinirea evoluției bolii și chiar îmbunătățiri semnificative în echilibru, reducerea riscului de cădere, dar și, la nivel psihologic, acceptarea mai neutră a propriilor limitări și dezvoltarea unor mișcări care să le corecteze sau compenseze (Docu Axelerad et. al, 2022).

În ce privește în special practica de tango, aceasta este una din metodele cele mai des cercetate și cu eficiența cea mai bine documentată, atât în ce privește simptomele motorii cât și non-motorii ale Bolii Parkinson. Prin specificul acestui dans, este stimulat echilibrul dinamic, capacitatea de a merge înainte și înapoi, de efectua rotații, de a iniția mișcări, de a schimba viteza și direcția, totul în imediata proximitate a unui partener. Antrenează memoria de lucru, atenția, capacitatea de combina elemente cunoscute cu elemente noi, capacitatea de a menține ritmul mișcării pe muzică, de a organiza propriile mișcări prin raportare la partener și la ceilalți participanți pe ringul de dans. Rolul de leader antrenează abilitatea de planificare și inițiere a mișcării, în timp ce rolul de follower dezvoltă capacitatea de a analiza și reacționa adecvat la semnalele corporale primite de la leader. Toate acestea contribuie la creșterea eficacității pesoanelor în viața cotidiană.

Mai mult, grație caracterului său improvizațional, tangoul argentinian, adaptat la nevoile pacienților cu Parkinson, le oferă acestora șansa de a-și conserva și dezvolta putința de a exprima în mod spontan emoții și mișcări, într-o varietate de ritmuri. În fine, crește nivelul de participare la viața socială, autonomia, echilibrul rolurilor familiale, simțul determinării și reziliența. Participanții își pot întării relațiile existente (de ex. cu membrii familiei) sau chiar lega noi relații semnificative (Zafar, Bozzorg, Hackney, 2016).

Vă invităm așadar să alegeți din oferta noastră acel mod terapeutic de a practica dansul care vi se pare mai potrivit, singur sau alături de un partener, respectiv să încurajați persoana dragă afectată de boala Parkinson să participe la activitățile dans-terapeutice adaptate puterii și disponibilității sale, oricare ar fi ea la acest moment.

Specialiști Neuristica specializați în dans terapie sunt aici să vă ajute!

Leave a reply