Sindromul Susac este o tulburare autoimună în care sistemul imunitar atacă cele mai mici vase de sânge din creier, retină și urechea internă. Blocarea sau scăderea fluxului sanguin prin vasele de sânge poate provoca trei probleme principale: encefalopatie, blocarea parțială sau completă a arterelor mici și a capilarelor care furnizează sânge către retină (ocluzia de arteră retiniană) și boli ale urechii, pierderea auzului, în special.
Sunt cunoscute trei forme principale ale sindromului Susac. Într-o formă, encefalopatia este principala problemă. În a doua formă, ocluzia de arteră retiniană și pierderea auzului sunt principalele probleme și există puține sau deloc boli ale creierului. În a treia formă, encefalopatia este principala problemă la început, dar episoadele recurente de ocluzia de arteră retiniană devin problema principală după ce encefalopatia dispare.
Forma encefalopatică a sindromului Susac se rezolvă adesea în 1-3 ani. Celelalte forme tind să urmeze un curs mai prelungit, de 3-10 ani sau mai mult.
Boala afectează în primul rând tineri cu vârste cuprinse între 20-40 de ani. Femeile sunt afectate de trei ori mai des decât bărbații.
Toate formele necesită tratament imunosupresor în timp ce boala este activă. Nu există dovezi că sindromul Susac se moștenește. Tulburarea poate fi diagnosticată greșit adesea, ca scleroză multiplă „atipică”.
Cauzele sindromului Susac
Sindromul Susac este o boală autoimună în care sistemul imunitar al corpului atacă în mod greșit endoteliul, mucoasa interioară a pereților vaselor de sânge foarte mici care furnizează sânge creierului, retinei și urechii interne, astfel că împiedică nutrienții și oxigenul necesar să ajungă în aceste zone. Motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru nu este cunoscut și nu este clar de ce microvascularizația din creier, retină și urechea internă sunt afectate în primul rând. Poate fi afectată și pielea.
Simptomele sindromului Susac
Simptomele specifice și gravitatea sindromului Susac variază de la o persoană la alta. În mod obișnuit, cele trei caracteristici principale, encefalopatie, ocluzii arteriale ale retinei de ramuri și pierderea auzului, nu sunt toate prezente la debutul bolii. Când pacienții sunt evaluați pentru prima dată, oricare dintre cele trei caracteristici principale poate fi singura caracteristică prezentă, celelalte caracteristici putând să apară mai târziu.
Simptome cerebrale:
- Cefalee severă, adesea cu vărsături
- Confuzie
- Pierderea memoriei pe termen scurt, procesarea lentă a informațiilor și capacitatea redusă de a rezolva probleme
- Vorbire neclară
- Dificultăți de mers
- Schimbări de personalitate
- Depresie, psihoză, agresivitate, anxietate
Simptome oculare:
- Zone întunecate în câmpul vizual
- Tulburări vizuale
- Pierderea vederii periferice
Simptome ale urechii interne:
- Pierderea auzului
- Amețeli
- Zgomote în urechi
Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.
Medicii Neuristica, specializați în tulburări neurodegenerative, sunt aici ca să vă ajute.