Sindromul Susac este o tulburare autoimună în care sistemul imunitar atacă cele mai mici vase de sânge din creier, retină și urechea internă. Blocarea sau scăderea fluxului sanguin prin vasele de sânge poate provoca trei probleme principale: encefalopatie, blocarea parțială sau completă a arterelor mici și a capilarelor care furnizează sânge către retină (ocluzia de arteră retiniană) și boli ale urechii, pierderea auzului, în special.

Sunt cunoscute trei forme principale ale sindromului Susac. Într-o formă, encefalopatia este principala problemă. În a doua formă, ocluzia de arteră retiniană și pierderea auzului sunt principalele probleme și există puține sau deloc boli ale creierului. În a treia formă, encefalopatia este principala problemă la început, dar episoadele recurente de ocluzia de arteră retiniană devin problema principală după ce encefalopatia dispare.

Forma encefalopatică a sindromului Susac se rezolvă adesea în 1-3 ani. Celelalte forme tind să urmeze un curs mai prelungit, de 3-10 ani sau mai mult.

Boala afectează în primul rând tineri cu vârste cuprinse între 20-40 de ani. Femeile sunt afectate de trei ori mai des decât bărbații.
Toate formele necesită tratament imunosupresor în timp ce boala este activă. Nu există dovezi că sindromul Susac se moștenește. Tulburarea poate fi diagnosticată greșit adesea, ca scleroză multiplă „atipică”.

Cauzele sindromului Susac

Sindromul Susac este o boală autoimună în care sistemul imunitar al corpului atacă în mod greșit endoteliul, mucoasa interioară a pereților vaselor de sânge foarte mici care furnizează sânge creierului, retinei și urechii interne, astfel că împiedică nutrienții și oxigenul necesar să ajungă în aceste zone. Motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru nu este cunoscut și nu este clar de ce microvascularizația din creier, retină și urechea internă sunt afectate în primul rând. Poate fi afectată și pielea.

Simptomele sindromului Susac

Simptomele specifice și gravitatea sindromului Susac variază de la o persoană la alta. În mod obișnuit, cele trei caracteristici principale, encefalopatie, ocluzii arteriale ale retinei de ramuri și pierderea auzului, nu sunt toate prezente la debutul bolii. Când pacienții sunt evaluați pentru prima dată, oricare dintre cele trei caracteristici principale poate fi singura caracteristică prezentă, celelalte caracteristici putând să apară mai târziu.

Simptome cerebrale:

  • Cefalee severă, adesea cu vărsături
  • Confuzie
  • Pierderea memoriei pe termen scurt, procesarea lentă a informațiilor și capacitatea redusă de a rezolva probleme
  • Vorbire neclară
  • Dificultăți de mers
  • Schimbări de personalitate
  • Depresie, psihoză, agresivitate, anxietate

Simptome oculare:

  • Zone întunecate în câmpul vizual
  • Tulburări vizuale
  • Pierderea vederii periferice

Simptome ale urechii interne:

  • Pierderea auzului
  • Amețeli
  • Zgomote în urechi

Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.

Medicii Neuristica, specializați în tulburări neurodegenerative, sunt aici ca să vă ajute.

PROGRAMEAZĂ-TE

DE CE NEURISTICA

Specializați în Tulburări de Mișcare și Tulburări Cognitive

Boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică. Indiferent cât de serioasă, complexă sau rară e situația dumneavoastră, avem experiența să o abordăm. Suntem supraspecializați în centre de renume pentru medicina mondială.

Consultație Minuțioasă

Ne concentrăm pe detalii. Nu lăsăm nimic la voia întamplării. De multe ori, micile detalii fac diferența între un diagnostic și altul. Analizăm cu atenție fiecare informație disponibilă pentru a oferi opinia corectă.

Monitorizare Continuă

Am dezvoltat soluții proprii prin care urmărim pacienții săptămânal. Astfel suntem la curent cu evoluția bolii și în cazuri critice putem interveni.

60 de Minute cu Medicul

Evaluăm detaliat și fără grabă fiecare situație pentru a vă oferi cele mai bune șanse să vă întoarceți la viata dumneavoastră.

Educăm pentru Prevenție

Pregătim personalul din comunitățile pacienților noștri pentur a crește expertiza medicală. Astfel reducem nevoia pacienților de a se deplasa în centre specializate în fazele incipiente de boală.

Sănătatea e Profesia Noastră

Suntem o echipă multidisciplinară de profesioniști medicali, centrată pe nevoile pacientului. Avem o o abordare colaborativă, consultativă pentru a trata personalizat nevoile pacientului.  Asta știm să facem. Am ales să fim medici pentru că ne simțim bine să ajutăm oameni.

CE SPUN PACIENȚII