Coreea Sydenham  sau coreea reumatismală, este cea mai comună formă de coree dobândită în copilărie. Este o tulburare de mișcare caracterizată prin coree (mișcări involuntare scurte, aleatorii și neregulate ale membrelor și feței) și probleme psihiatrice.

Cauzele coreei Sydenham

Coreea Sydenham  este legată de infecția cu streptococ de grup A.

Apare cel mai frecvent la pacienții  cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani, rar la adulți, cu o frecventă de două ori mai mare la  femei decât la  bărbați.Există o  predispoziție familială, fiind prezentă  la aproximativ 30% dintre familiile cu antecedente de coree.

Incidența  coreei Sydenham  a scăzut semnificativ  în  ultimul secol datorită îmbunătățirii condițiilor de viață și a utilizării de rutină a antibioticelor pentru infecțiile cu streptococ de grup A.

Complicațiile potențiale ale infecției faringiene cu streptococ de grup A  sunt  afecțiuni supurative (ex: otita medie, sinuzită sau abces periamigdalian) cât și afecțiuni inflamatorii, nesupurative(ex: febra reumatismală acută, scarlatina si glomerulonefrita acută).

Există o perioadă de latentă de 2-3  săptămâni după faringita inițială și  apariția primelor semne sau simptome în cazul complicației cu miocardită sau artrită, noduli subcutanați sau eritem migrator. Coreea apare frecvent între 4-32 săptămâni după faringită.

Simptomele Coreei Sydenham

Debutul coreei Syndeham este de obicei insidios, dar poate fi brusc. Cazurile ușoare pot fi atribuite în mod eronat unei stângăci, tulburărilor comportamentale sau  sindromului Tourette. Simptomele motorii ale Coreei Sydenham   pot include:

Simptome motorii :

 • coreea carecterizată prin mișcări rapide, continue, cu apariție aleatorie , cu localizare la nivelul membrelor(20-30 % sunt  afectate doar o parte a corpului- hemicoree) , dar poate să fie și generalizată.  Mișcările involuntare sunt continue în timp ce sunteți treaz, se agravează când încercați să faceți o acțiune și se amelioreză /dispar în timpul somnului.
 • balism,
 • grimase faciale
 • mișcări incontrolabile ale limbii– copilului i se cere să scoată limba cu gura deschisă, dar aceasta se retrage în mod repetat, rezultând un aspect de șarpe.
 • semnul “milkmaid’s grip “ – în momentul în care copilul prinde ambele degete arătător și mijlociu ale examinatorului , se sesizeză  o strângere ritmică incontrolabilă a degetelor examinatorului atunci când încearcă să apuce și să țină degetele. Mișcările  sunt coreice și hipotonice, determinând copilul să-și elibereze parțial strângerea de mână, doar să se apuce din nou, în mod repetat, dând o senzație de tip „mulsul vacii”.
 • slabiciune musculară
 • hipotonie musculară (diminuarea tonusului muscular)

Simptome psihiatrice :

 • iritabilitate și labilitate emoțională
 • tulburări de comportament: comportament obsesiv-compulsiv și distractibilitate, plâns ușor sau râs neadecvat. Aceste simptome sunt frecvente și pot precede, pot fi concomitent sau pot urma apariția coreei.
 • psihoză tranzitorie sau delir.

Alte simptome:

 • dizartrie și fluența verbală redusă
 • miocardită , poliartrita migratoare, noduli subcutanați și eritem marginat

Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.

Medicii Neuristica, specializați în tulburări neurodegenerative, sunt aici ca să vă ajute.

PROGRAMEAZĂ-TE

DE CE NEURISTICA

Specializați în Tulburări de Mișcare și Tulburări Cognitive

Boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică. Indiferent cât de serioasă, complexă sau rară e situația dumneavoastră, avem experiența să o abordăm. Suntem supraspecializați în centre de renume pentru medicina mondială.

Consultație Minuțioasă

Ne concentrăm pe detalii. Nu lăsăm nimic la voia întamplării. De multe ori, micile detalii fac diferența între un diagnostic și altul. Analizăm cu atenție fiecare informație disponibilă pentru a oferi opinia corectă.

Monitorizare Continuă

Am dezvoltat soluții proprii prin care urmărim pacienții săptămânal. Astfel suntem la curent cu evoluția bolii și în cazuri critice putem interveni.

60 de Minute cu Medicul

Evaluăm detaliat și fără grabă fiecare situație pentru a vă oferi cele mai bune șanse să vă întoarceți la viata dumneavoastră.

Educăm pentru Prevenție

Pregătim personalul din comunitățile pacienților noștri pentru a crește expertiza medicală locală. Astfel reducem nevoia pacienților noștrim de a se deplasa în centre specializate în fazele incipiente de boală.

Sănătatea e Profesia Noastră

Suntem o echipă multidisciplinară de profesioniști medicali, centrată pe nevoile pacientului. Avem o o abordare colaborativă, consultativă pentru a trata personalizat nevoile pacientului.  Asta știm să facem. Am ales să fim medici pentru că ne simțim bine să ajutăm oameni.

CE SPUN PACIENȚII