Blefarospasmul este o distonie focală care implică mușchii din jurul ochilor determinând spasme musculare involuntare, bilaterale, sincrone și simetrice. Simptomatologia poate fi discretă și neinvalidantă sau poate provoca dizabilități semnificative prin închiderea completă a ochilor pentru anumite perioade de timp, afectând calitatea vieții și facând imposibile anumite activităti, cum ar fi, de exemplu, condusul autoturismului. Este o boală rară și poate fi uneori dificil de diagnosticat.

Cauze Blefarospasm

Blefarospasmul în majoritatea cazurilor are o cauză idiopatică, dar poate fi asociat cu distonie oromandibulară și facială (sindrom Meige) sau poate să apara în boli neurologice precum boala Wilson , paralizia supranucleară progresivă sau în distonii generalizate. Blefarospasmul se poate datora afectării circuitelor de la nivelul ganglionilor bazali. E posibil să apară în urma tratamentului cu anumite medicamente. Unele medicamente pentru boala Parkinson pot provoca blefarospasm.

Tratamentul poate include terapia cu toxina botulinică (injectări cu Botox) pentru a atenua contracțiile musculare sau medicamente pentru gestionarea simptomelor.

Simptome Blefarospasm

Simptomele pot include: 

  • în stadiile incipiente- clipire frecventă și senzație de iritație a ochilor, care este adesea agravată de  lumina puternică, oboseală, emoții și factori de mediu ( vânt sau poluare) 
  • în stadiile avansate- clipire rapidă și spasme de închidere involuntară a ochilor, cu menținerea ochilor închiși, chiar și pentru câteva ore, determinând orbire funcțională. 
  • senzație de corp străin în în ochi 
  • foarte rar durere oculară 
  • uneori, blefarospasmul poate fi însoțit de alte tulburări, cum ar fi distonie cervicală (contracții musculare involuntare ale gâtului) sau ticuri faciale.

Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic. 

Medicii Neuristica, specializați în tulburări neurodegenerative, sunt aici ca să vă ajute.

PROGRAMEAZĂ-TE

DE CE NEURISTICA

Specializați în Tulburări de Mișcare și Tulburări Cognitive

Boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică. Indiferent cât de serioasă, complexă sau rară e situația dumneavoastră, avem experiența să o abordăm. Suntem supraspecializați în centre de renume pentru medicina mondială.

Consultație Minuțioasă

Ne concentrăm pe detalii. Nu lăsăm nimic la voia întamplării. De multe ori, micile detalii fac diferența între un diagnostic și altul. Analizăm cu atenție fiecare informație disponibilă pentru a oferi opinia corectă.

Monitorizare Continuă

Am dezvoltat soluții proprii prin care urmărim pacienții săptămânal. Astfel suntem la curent cu evoluția bolii și în cazuri critice putem interveni.

60 de Minute cu Medicul

Evaluăm detaliat și fără grabă fiecare situație pentru a vă oferi cele mai bune șanse să vă întoarceți la viata dumneavoastră.

Educăm pentru Prevenție

Pregătim personalul din comunitățile pacienților noștri pentru a crește expertiza medicală locală. Astfel reducem nevoia pacienților de a se deplasa în centre specializate în fazele incipiente de boală

Sănătatea e Profesia Noastră

Suntem o echipă multidisciplinară de profesioniști medicali, centrată pe nevoile pacientului. Avem o o abordare colaborativă, consultativă pentru a trata personalizat nevoile pacientului.  Asta știm să facem. Am ales să fim medici pentru că ne simțim bine să ajutăm oameni.

CE SPUN PACIENȚII