Distonia tardivă este una dintre formele de distonie frecvent întâlnite în clinică la pacienții psihiatrici in special cei cu schizofrenie, datorată administrării cronice a medicației neuroleptice tradiționale sau a agentului de blocare a receptorilor dopaminergici (DRBA).
Distonia tardivă poate imita pe deplin tabloul clinic al oricărei forme de idiopatică distonie( link distonie Neuristica), Debutul distoniei coincide de obicei cu consumul de medicamente și apare de obicei după mai mulți ani de administrare a medicației neuroleptice .
În ultimii ani, odată cu utilizarea în creștere a medicamentelor antipsihotice atipice, s-a constatat o reducere semnificativă a acestei patologii .
Factorii de risc pentru dezvoltarea acestei complicații sunt: vârsta fragedă de initiere a medicației, sexul masculin, antecedente de reacție distonică acută anterioară și retard mental.
Medicamente care pot cauza distonie tardivă: neuroleptice, metoclopramid, litiu, buspirona, amisulpridă, aripiprazole, fluoxetină, cinarizină, flunarizină, etc
Tratamentul distoniei tardive constă în abordarea multidisciplinară realizată de o echipă formată din psihiatru, neurolog și psiholog. Se recomadă folosirea neurolepticelor atipice, tratamentul distoniei dacă nu se remite după schimbarea schemei de tratament cu medicație orală , toxină botulinică sau în anumite cazuri stimulare cerebrală profundă.
Simptomele distoniei tardive includ:
- Simptomele unei distonii dar care apar secundar consumului de neuroleptice
- Tulburări de memorie
Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic.