Distonia tardivă este una dintre formele de distonie frecvent întâlnite în clinică la pacienții psihiatrici in special cei cu schizofrenie, datorată administrării cronice a medicației  neuroleptice tradiționale sau a agentului de blocare a receptorilor dopaminergici (DRBA).  

Distonia tardivă poate imita pe deplin tabloul clinic al oricărei forme de idiopatică distonie( link distonie Neuristica), Debutul distoniei coincide de obicei cu consumul de medicamente și apare de obicei  după mai mulți ani de administrare a medicației neuroleptice .  

În ultimii ani, odată cu utilizarea în creștere a medicamentelor antipsihotice atipice, s-a constatat o reducere semnificativă a acestei patologii . 

Factorii de risc pentru dezvoltarea acestei complicații sunt: vârsta fragedă de initiere a medicației, sexul masculin, antecedente de reacție distonică acută anterioară și retard mental.  

Medicamente care pot cauza distonie tardivă: neuroleptice, metoclopramid,  litiu, buspirona, amisulpridă, aripiprazole, fluoxetină, cinarizină, flunarizină, etc 

Tratamentul distoniei tardive constă  în abordarea  multidisciplinară realizată de o echipă formată din psihiatru, neurolog și psiholog. Se recomadă folosirea neurolepticelor  atipice,  tratamentul distoniei dacă nu se remite după schimbarea schemei de tratament cu medicație orală , toxină botulinică sau în anumite cazuri stimulare cerebrală profundă.  

Simptomele distoniei tardive includ: 

  • Simptomele unei distonii dar care apar secundar consumului de neuroleptice  
  • Tulburări de memorie 

Nu amânați! Daca aveți vreunul dintre aceste simptome, apelați la un medic. 

PROGRAMEAZĂ-TE

DE CE NEURISTICA

Specializați în Tulburări de Mișcare și Tulburări Cognitive

Boala Parkinson, boala Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică. Indiferent cât de serioasă, complexă sau rară e situația dumneavoastră, avem experiența să o abordăm. Suntem supraspecializați în centre de renume pentru medicina mondială.

Consultație Minuțioasă

Ne concentrăm pe detalii. Nu lăsăm nimic la voia întamplării. De multe ori, micile detalii fac diferența între un diagnostic și altul. Analizăm cu atenție fiecare informație disponibilă pentru a oferi opinia corectă.

Monitorizare Continuă

Am dezvoltat soluții proprii prin care urmărim pacienții săptămânal. Astfel suntem la curent cu evoluția bolii și în cazuri critice putem interveni.

60 de Minute cu Medicul

Evaluăm detaliat și fără grabă fiecare situație pentru a vă oferi cele mai bune șanse să vă întoarceți la viata dumneavoastră.

Educăm pentru Prevenție

Pregătim personalul din comunitățile pacienților noștri pentru a crește expertiza medicală locală. Astfel reducem nevoia pacienților de a se deplasa în centre specializate în fazele incipiente de boală

Sănătatea e Profesia Noastră

Suntem o echipă multidisciplinară de profesioniști medicali, centrată pe nevoile pacientului. Avem o o abordare colaborativă, consultativă pentru a trata personalizat nevoile pacientului.  Asta știm să facem. Am ales să fim medici pentru că ne simțim bine să ajutăm oameni.

CE SPUN PACIENȚII